بهترین سرمایهگذاری در زمان رکود
- 11 Aabaan 1401
- 0
- اشتراکگذاری
بهترین سرمایهگذاری در زمان رکود
سرمایهگذاری همیشه و در همه زمانها نتیجهی یکسانی ندارد. ممکن است فردی در دوران رونق یک بازار شروع به سرمایهگذاری کرده و با سود بسیار مناسبی روبهرو شود. از طرفی دیگر ممکن است فردی دیگر در زمان رکود به آن بازار وارد شود و با ضرر مواجه شود. تمامی بازارهای مالی دورههای مختلفی را از منظر رونق و رکود پشت سر میگذارند. اینکه هر بازاری چهقدر در آن دورهها باقی میماند حائز اهمیت است. البته تشخیص اینکه کدام بازار در آینده در رکود میرود یا به دوران رشد خود نزدیک میشود بسیار مهم است و میتواند نتیجهی سرمایهگذاری ما را تحتتأثیر قرار دهد. درست است که سرمایهگذاران علاقه دارند که دوران رشد بازارها تا همیشه ادامهدار باشد، ولی بههرحال نمیتوانیم دوران رکود را نادیده بگیریم. از همین جهت سرمایهگذاری درست در زمان رکود اهمیت بسیار بالایی دارد.
در زمان رکود سرمایهگذاران با افت ارزش سرمایهگذاری خود در بازارهای مالی روبهرو میشوند. ممکن است این افت ارزش هزینههای جبرانناپذیری به کسبوکار، زندگی و سرمایهی یک فرد وارد کند. پس اینکه بتوانیم بهترین سرمایهگذاری در زمان رکود بازارها را تشخیص دهیم، اهمیت بسیار ویژهای دارد و میتواند آینده مالی ما را تضمین کند. در این مقاله قصد داریم ضمن تعریف رکود اقتصادی به بررسی بازارهای مختلف در شرایط رکودی بپردازیم و در نهایت به پاسخ این سؤال که بهترین سرمایهگذاری در زمان رکود کدام است برسیم.
بهترین سرمایهگذاری در بلندمدت چیست؟
علت رکود اقتصادی
رکود به شرایطی میگویند که در آن فعالیتهای اقتصادی یک کشور برای مدتزمان قابلتوجهی با افت زیادی روبرو میشود. در چنین شرایطی رشد تولید ناخالص داخلی در یک کشور نهتنها در طول یک بازهی زمانی معین افزایشی را تجربه نخواهد کرد؛ بلکه با کاهش نیز هماره خواهد بود. رکود اقتصادی در بازارهای مختلف در یک اقتصاد نمود پیدا میکند و میزان مبادلات در آنها را کاهش میدهد. عوامل مختلفی میتوانند در ایجاد این رکود تأثیر داشته باشند که در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهیم کرد.
عوامل ناشی از متغیرهای اقتصاد کلان جهان، تغییرات قیمت نفت، مواد خام و فلزات، اعمال شوکهای مختلف درونزا و برونزا به اقتصاد و ... میتوانند از عوامل رکود اقتصادی تلقی شوند. در ایران نیز باتوجهبه شرایط اقتصادی ویژه آن، پارامترهایی مانند تحریم و به واسطهی این تحریم کاهش صادرات و کاهش درآمدهای ارزی باعث شده تا رکود اقتصادی به شکل ویژهای در بازارها نمایان شود.
جدای از دلایلی که برای رکود اقتصادی مطرح کردیم، اولین نشانه برای اینکه در حال ورود به دوران رکودی هستیم، عدم تعادل در عرضه و تقاضا است. البته مفهوم رکود اقتصادی یک مفهوم کلان و فراتر از بازارهای مالی است. در این مقاله تمرکز ما بر اثرات رکود در بازارهای مالی است و قصد داریم پیرامون شرایط رکودی بازارهای مختلف و تصمیمات بهینهای که میتوان در آن اتخاذ کرد، صحبت کنیم.
در زمان رکود بازار، چه باید کرد؟
مهمترین اقدامی که قبل از شرایط رکودی یک بازار میتوانیم انجام بدهیم تشخیص این است که بازار موردنظر چهقدر با دوران رکودی خود فاصله دارد و سایر بازارهای رقیب در چه وضعیتی به سر میبرند. بهعنوانمثال بازار سهام از اواسط سال ۹۹ در شرایطی رکودی به سر برده است و اگر فردی در این بازهی زمانی یک سرمایهگذاری بدون ریسک مانند سپردههای بانکی یا صندوقهای درآمد ثابت را برای سرمایهگذاری انتخاب میکرد میتوانست ضمن بهرهمندی از یک سرمایهگذاری کمریسک، از بازدهی بسیار بهتری نسبت به بازار سهام برخوردار شود.
بنابراین، تشخیص زمان رکود بازارها مانند اینکه چه زمانی وارد دوران رکودی میشود و چه زمانی از رکود خارج میشوند اهمیت بسیار بالایی دارد. برای تشخیص اینکه یک بازار وارد دوران رکودی خود شده نیز پارامترهای مختلفی وجود دارد. بسیاری از این پارامترها بسته به بازار موردنظر متفاوت است. اما به طور معمول ارزش و حجم معاملات یکی از معیارهایی است که بهواسطه آن وضعیت رونق و رکود بازار را میسنجد.
سرمایهگذاری مطمئن در دوران رکود اقتصادی
سرمایهگذاری مطمئن در دوران رکود اقتصادی، سرمایهگذاری است که نسبت به سایر بازارها عملکرد بهتری داشته و حتی اگر قرار است همه بازارها با افت و زیان روبهرو شوند، آن بازار کمترین کاهش نسبی را داشته باشد. البته در کشور ما معمولاً اینگونه نیست که همه بازارها در دوران رکودی باشند و غالباً یکی از بازارها نسبت به بازارهای دیگر وضعیت بهتری پیدا میکند. ما میتوانیم با تشخیص بازار موردنظر سرمایهگذاری خودمان را به بهترین شکل ممکن پیش ببریم. در ادامه به بررسی شرایط مختلف بازارها و گزینههای سرمایهگذاری در زمان رکود میپردازیم.
سرمایه گذاری در بازار سهام در زمان رکود
سرمایهگذاری در بازار سهام در دوران رکودی یک امری تخصصی محسوب میشود. چرا که در دوران رکود بازار سهام، افراد کمی هستند که میتوانند به نحوهای معامله کنند تا به سودی مناسب در آن دوران دست پیدا کنند. پس اگر شما فردی متخصص در بازار سهام نیستید پیشنهاد میکنیم در دوران رکود از سرمایهگذاری در این بازار صرفنظر کنید. همچنین آمار و ارقام مربوط به دوران رونق و رکود بازار سهام درگذشته نشاندهندهی این است که در دوران رکود افراد مبتدی با زیانهای قابلتوجهی روبهرو بوده اند.
البته یکی از ویژگیهای مثبت بازار سهام در دوران رکود، به نقدشوندگی آن مربوط میشود. بر خلاف بازارهای دیگر نقدشوندگی در این بازار حتی در شرایط رکودی، نسبت به بازارهای دیگر شرایط بهتری را تجربه میکند.
سرمایه گذاری در طلا و سکه در زمان رکود
طلا و سکه در کشور ما از دو پارامتر نرخ جهانی طلا و قیمت دلار در بازار ارز اثر میپذیرد. آمار و ارقام مربوط به سالهای گذشته نشاندهندهی این است که بازار طلا بهندرت برای مدتی طولانی در دوران رکودی قرار میگیرد. چرا که در بسیاری از مواقع نرخ دلار افزایشیافته و بازار طلا با تحرکاتی مثبت مواجه شده یا با رشد نرخ جهانی طلا، بازار طلا از دوران رکود خود خارج شده است. بر خلاف بازار سهام که در دوران رکود خود با افتی شدید مواجه میشود، بازار طلا در دوران رکود با افت قیمتی کمتری روبهرو میشود و مباحثی مانند اصلاح قیمتی کمتر در آن اتفاق میافتد و در بازار طلا بیشتر با اصلاح زمانی سروکار داریم. سرمایهگذاری در طلا و سکه در بازه زمانی میانمدت و بلندمدت میتواند یک سرمایهگذاری کمریسک تلقی گردد.
سرمایه گذاری در صندوقهای سرمایهگذاری در زمان رکود
با استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری میتوان در بازارهای مختلف مانند بازار سهام، طلا، اوراق با درآمد ثابت، مسکن و حتی کالاهای مختلف نظیر زعفران سرمایهگذاری کرد. این روش برای افراد مبتدی و افرادی که سرمایهی کمی دارند گزینهی مطلوبی محسوب میشود. باتوجهبه اینکه صندوقهای سرمایهگذاری از مدیریت حرفهای داراییها بهرهمند هستند، این امکان وجود دارد که در زمان رکود در بازارهایی که نیاز به تخصص دارند، عملکرد مثبتی از خود به ثبت برسانند. بهعنوانمثال در دوران رکودی بازار سهام، بازار تخصصیتر شده و افراد حرفهایتر میتوانند از بازار سهام عایدی مطلوبی را به دست آورند. صندوقهای سرمایهگذاری نیز در این زمانها باتوجهبه اینکه از دانش و تحلیل تخصصیتری استفاده میکنند میتوانند گزینهی بهتری برای سرمایه گذاری محسوب شوند.
سرمایه گذاری در بازار مسکن در زمان رکود
سرمایهگذاری در دوران رکود بازار مسکن نکات زیادی دارد از مهمترین ویژگیهای آن میتوانیم به نقدشوندگی بسیار پایین در دوران رکودی اشاره کنیم. اگر نقدشوندگی برایتان اهمیت بالایی دارد پیشنهاد میکنیم در دوران رکود بازار مسکن سرمایه خود را وارد این بازار نکنید. البته بازار مسکن، ویژگیهای مثبت مربوط به خود را هم دارد که در ادامه به برخی از موارد آن اشاره خواهیم کرد.
آمار و ارقام سالهای گذشته نشان داده که بازار مسکن با کاهش قیمت مواجه نشده و این نشاندهندهی این است که بر خلاف بازار سهام، بازار مسکن همواره رابطهی مستقیم با تورم دارد. بازار مسکن بر خلاف بازارهای دیگر مانند دستوری اداره نمیشود. یعنی دولت نمیتواند بهتنهایی و بهواسطه قانون در آن قیمتگذاری کرده و مانع رشد آن بشود. البته جدای از مزایا و معایبی که برای بازار مسکن در دوران رکودی گفتیم، بازار مسکن یک مانع بسیار بزرگ دارد و آن حداقل سرمایهی لازم برای ورود به این بازار است که نسبت به سایر بازارها شرایط دشوارتری برای ورود را در پی دارد.
سرمایه گذاری در اوراق بهادار و سپرده های بلندمدت در زمان رکود
اگرچه نرخ سود بدون ریسک در این سرمایه گذاری ها به نحوی است که باعث میشود در حفظ ارزش پول خود در بلندمدت موفق نباشیم؛ اما به دلیل ریسک بسیار پایین برای افرادی که قدرت ریسکپذیری کمی دارند سرمایه گذاری در قالب سپرده های بانکی گزینه ی نسبتاً مناسبی تلقی می شود.
سرمایه گذاری در بازار ارز در زمان رکود
آمار و ارقام مربوط به گذشته نشان میدهد که به جز مقاطعی کوتاه ارزش ریال همواره در حال پایین آمدن بوده است. البته این موضوع نمیتواند نشاندهندهی این باشد که سرمایهگذاری در بازار ارز گزینهای مطمئن محسوب میشود. بازار ارز جزئیات بسیاری دارد و سرمایهگذاری در کوتاهمدت در این بازار ریسکهای بسیاری را در پی خواهد داشت. از مهمترین نکات بازار ارز در دوران رکود، این است که معمولاً نسبت به سایر بازارها بیشتر از تورم عقب میماند. همچنین برخی از کارشناسان معتقدند که سرمایهگذاری در بازارهایی که به دلار وابسته است نسبت به سرمایهگذاری در دلار گزینهای بهتری محسوب میشود. البته نباید از این نکته نیز غافل باشیم که سرمایه گذاری در بازار ارز در کشورهایی نظیر ایران، صرفاً قدرت خرید پول را حفظ می کند و عایدی مضاعفی را در اختیار سرمایه گذاران قرار نمیدهد.
چند پیشنهاد برای سرمایهگذاری در زمان رکود
یکی از بهترین کارهایی که در دوران رکود میتوان انجام داد این است که به نحوهای عمل کنیم تا در دوران رشد بازارها بتوانیم بالاترین بازدهی ممکن را به دست آوریم. از همین جهت پیشنهاد میشود تا اقدام به پسانداز پول خود کنید تا بتوانید در دوران رونق بازار بهواسطهی سرمایهی بیشتر سود بیشتری را به دست بیاورید.
از ضروریترین و بهترین کارهایی که میتوان در زمان رکود انجام داد، این است که دانش مالی و مهارتهای مربوط به سرمایهگذاری و بازارهای مالی را در خود افزایش داده و به فردی متخصص در بازارهای مالی تبدیل شوید. از این طریق شما میتوانید دوران رکود و رونق بازارها را زودتر و بهتر شناسایی کنید و بهواسطه آن به حاشیه سود بالاتری برسید.
گذشته از توصیه های فوق بهتر است تا در زمان رکود به سرمایه گذاری هایی روی بیاورید که اصل سرمایه ی شما در آنها در معرض خطر نباشد و ریسکی آنها را تهدید نکند. در این شرایط اگر بتوانید سرمایه گذاری با سود تضمینی داشته باشید، شرایط مطلوب تری در سرمایهگذاری را تجربه خواهید کرد.
یک سرمایهگذاری مناسب برای دوران رکود اقتصادی
شرکت بیمه باران باهدف ایجاد بستری مناسب برای سرمایهگذاران، طرحهای مختلفی برای سرمایهگذاری ایجاد کرده است. برخی از این طرحها دارای حداقل سود تضمینی هستند. همچنین طرحهایی برای سرمایهگذاری وجود دارد که شما با استفاده از آن میتوانید ضمن بهره گیری از خدمات و پوششهای بیمه ای از مزایای مربوط به یک سرمایه گذاری کمریسک نیز بهرهمند شوید. برای آشنایی با محصولات بیمه باران وارد شوید.
جمعبندی پیرامون سرمایهگذاری در دوران رکودی
در این مقاله پیرامون سرمایهگذاری در دوران رکود و جزئیات آن صحبت کردیم. بهعنوان آخرین نکته جا دارد که به اصل اول سرمایهگذاری، یعنی حفظ سرمایه و ضرر نکردن اشاره کنیم. در واقع لازمهی یک سرمایهگذاری مطلوب ضرر نکردن است. ازآنجاییکه در دوران رکود، احتمال ضرر و افت سرمایه بیشتر میشود، اهمیت این موضوع در دوران رکود دوچندان خواهد بود و باید تلاش کنیم تا در شرایط رکودی بازارها سرمایهگذاری هوشمندانه تری را داشته باشیم.
نظرات شما