وبلاگ بیمه باران

با ما باشید تا در جریان قرار بگیرید

راه و روش سرمایه‌گذاری کم‌ریسک

من قصد ریسک‌کردن ندارم؛ این یکی از رایج‌ترین جملاتی است که از افراد سرمایه‌گذار در رابطه‌ با نحوه‌ی سرمایه‌گذاری دلخواهشان می‌شنوید. از نظر برخی از افراد ریسک­ گریز هر چه‌قدر یک سرمایه‌گذاری کم‌ریسک‌تر باشد گزینه‌ی بهتری برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

شاید از دیدگاه افراد ریسک‌پذیر جمله‌ی قبلی گزاره‌ی درستی نباشد. اما هنگامی‌ که به نوسانات بازارهای مختلف سرمایه‌گذاری در چند سال اخیر توجه می‌کنیم، متوجه می‌شویم که افراد زیادی با پذیرفتن ریسک‌های بالا و بدون توجه به سایر پارامترهای سرمایه‌گذاری، پول خود را از دست‌ داده‌اند و با ضررهای گهگاه جبران‌ناپذیری روبه‌رو شده‌اند؛ بنابراین شاید بی‌راه نباشد که در چنین شرایطی هدفمان صرفاً کاهش ریسک باشد ولو آنکه این کار منجر به کاهش بازدهی شود. در یک سرمایه­ گذاری اولویت اول حفظ اصل سرمایه است و پس از آن به سراغ حفظ ارزش زمانی پول و پس از آن کسب بازدهی ­های بیشتر از تورم هستیم. سرمایه­ گذاری کم ­ریسک در شرایط رکود بازارها ما را در نیل به اولین هدفمان در سرمایه­ گذاری همراهی می­ کند. البته سرمایه‌گذاری کم‌ریسک هم دنیای خود را دارد و گزینه‌های متفاوتی برای این نوع سرمایه‌گذاری وجود دارد. از طرفی دیگر در برخی از دوره‌های زمانی (غالباً در زمان رکود بازار) بازدهی سرمایه‌گذاری کم‌ریسک بهتر از برخی از بازارهای دیگر مانند بازار طلا یا بازار سهام بوده است.

در این مقاله قصد داریم که ضمن تعریف ریسک به صحبت و بررسی پیرامون بهترین سرمایه‌گذاری کم‌ریسک بپردازیم و با این نوع سرمایه‌گذاری و جزئیات آن بیشتر آشنا شویم. تا انتهای این مقاله همراه بیمه باران باشید.

تعریف ریسک

قبل از اینکه بخواهیم به جزئیات سرمایه‌گذاری کم‌ریسک بپردازیم، لازم است تا با مفاهیم اولیه این نوع سرمایه‌گذاری آشنا شویم. ریسک اولین موردی است که لازم است با تعریف و جزئیات آن آشنا شوید. در بیانی ساده می‌توانیم این‌گونه بگوییم که ریسک احتمال انحراف بازده واقعی یک سرمایه‌گذاری از بازدهی پیش‌بینی‌شده‌ی آن است. البته احتمال ازدست‌رفتن بخشی از اصل سرمایه را هم ریسک می‌گویند. ریسک را می­توان به دودسته ­ی ریسک سیستماتیک و ریسک غیرسیستماتیک تقسیم ­بندی کرد. پیش از سرمایه‌گذاری لازم است که انواع ریسک‌هایی که ممکن است سرمایه ­گذاری ما را تهدید کند، در نظر بگیریم. مدیریت ریسک یکی از رمزهای موفقیت در هر سرمایه‌گذاری است. مدیریت ریسک نقش قابل­ توجهی در کاهش خطرات احتمالی سرمایه‌گذاری ما دارد. در مدیریت ریسک به شناسایی و ارزیابی این خطرات می‌پردازیم و تلاش می‌کنیم که با انتخاب یک استراتژی مناسب ضمن کاهش ریسک، بازده احتمالی را در سطح مطلوبی حفظ کنیم و یا اینکه با حفظ سطح معینی از ریسک، سعی کنیم بازده سرمایه­ گذاری را بیشینه کنیم.

بهترین سرمایه‌گذاری در بلندمدت چیست؟

رابطه ریسک و بازده

رابطه­ بین ریسک و بازده یکی از موارد مهم دیگری است که باید به آن توجه کنیم. درست است که هر چه‌قدر ریسک یک سرمایه‌گذاری پایین‌تر باشد آن سرمایه‌گذاری امن‌تر است و خطرات کمتری پول ما را تهدید می‌کند، اما این کار لزوماً منجر به رسیدن به سودهای بالاتر نمی‌شود. رابطه‌ی بین ریسک و بازده یک رابطه مستقیم است. می­توان گفت هر چه‌قدر ریسک پذیرفته شده بالاتر باشد بازده احتمالی نیز بالاتر خواهد بود و هر چه‌قدر ریسک پذیرفته شده در سرمایه­ گذاری کمتر باشد، باید انتظار سود کمتری داشته باشیم.

در واقع ریسک تفاوت بین آن مقدار سودی است که انتظار داریم و آن سودی که در نهایت به وجود می‌آید. درباره‌ی رابطه‌ی ریسک و بازده شرایطی را تصور کنید که شما در بانک سرمایه‌گذاری کرده­ اید. در این حالت این احتمال وجود ندارد که سرمایه‌گذاری شما با یک زیان بزرگ مواجه شود. البته شما نیز انتظار ندارید که سرمایه‌ی شما ظرف مدت کوتاهی دوبرابر شود. اما هنگامی‌ که شما در بازار سهام یا رمزارزها سرمایه‌گذاری می‌کنید، این احتمال وجود دارد که در مدتی کوتاه نصف سرمایه‌ی شما از بین برود؛ ولی در روی دیگر سکه می‌توانید انتظار این را داشته باشید که سرمایه‌ی شما رشدی صددرصدی را تجربه کند.

رابطه‌ی ریسک و بازده یک نسبتی دارد که بیانگر میزان ارزشمندی سرمایه‌گذاری شما است. به­ طور مثال نسبت بازده به ریسک نشان­دهنده ­ی آن است که به‌ازای در معرض خطر قراردادن بخشی از سرمایه چندبرابر سود احتمالی کسب خواهیم کرد. از نظر برخی کارشناسان پاداشی بین دو تا سه برابر میزان ریسک مقدار جذابی برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

در نهایت باید این نکته را بگوییم که ضمن توجه به رابطه‌ی ریسک و بازده، قبول کردن یک سرمایه‌گذاری کم‌ریسک به معنای چشم‌پوشی از سودهای احتمالی بزرگ‌تر در شرایط عادی بازارها است.

منظور از سرمایه­ گذاری کم‌ریسک چیست؟

همان­طور که پیش‌تر اشاره کردیم، ریسک را می­ توان به دو نوع کلی ریسک سیستماتیک و ریسک غیرسیستماتیک تقسیم­بندی کرد. ریسک سیستماتیک، آن دسته از مواردی را شامل می­ شود که کلیت بازاری را تحت‌تأثیر قرار می­ دهد. این در حالی است که ریسک غیرسیستماتیک، آن دسته از ریسک­هایی را شامل می­شود که روی مورد خاصی از سرمایه­گذاری اثرگذار است. به­طور مثال سرمایه­گذاری در بازار سرمایه را در نظر بگیرید. اگر شما در این بازار اقدام به خرید سهام کنید، آن دسته از مواردی که وضعیت کلی بازار سرمایه را تهدید می­کنند، ریسک سیستماتیک و آن دسته از مواردی که صرفاً بازدهی سهام خریداری شده توسط شما را تهدید می­کند، ریسک غیرسیستماتیک است. ریسک ­های غیرسیستماتیک قابلیت حذف شوندگی دارند و با روش‌هایی نظیر تنوع‌بخشی و امثال آن می ­توان این دسته از ریسک‌ها را به صفر رساند. اما ریسک­های سیستماتیک یک بازار را نمی­ توان به صفر رساند و میزان آن در بازارهای مختلف با یکدیگر متفاوت است.

بنابراین، وقتی صحبت از یک سرمایه­ گذاری کم‌ریسک می­کنیم، این امر بدان معنا است که ضمن حذف ریسک غیرسیستماتیک در سرمایه ­گذاری‌مان، بازاری با حداقل ریسک سیستماتیک را برای سرمایه­ گذاری انتخاب کنیم.

بهترین سرمایه‌گذاری در زمان رکود چیست؟

انواع روش‌های سرمایه‌گذاری کم‌ریسک

همان گونه که در ابتدای مقاله گفتیم سرمایه‌گذاری کم‌ریسک انواع مختلفی دارد و به روش‌های مختلف می‌توانیم این کار را انجام دهیم. در ادامه به بررسی چند مورد از رایج‌ترین سرمایه‌گذاری‌های کم‌ریسک می‌پردازیم.

سرمایه‌گذاری در بانک

از رایج‌ترین سرمایه‌گذاری‌های کم‌ریسک سرمایه‌گذاری از طریق سپرده‌های بانکی است. بانک­ ها ضمن حفظ اصل سرمایه‌ی شما با اعطای سودی مشخص به‌صورت تضمینی اقدام به جذب سرمایه می‌کند. معمولاً نرخ سود همه‌ی بانک‌ها در محدوده‌ی معینی قرار دارد. این نرخ توسط شورای پول و اعتبار و به‌واسطه‌ی سیاست ­­های پولی تعیین می‌شود و هرچند وقت یکبار هم متناسب با شرایط موجود، ممکن است تغییراتی را تجربه کند. همچنین هرگاه نرخ این سود بالا می‌رود تمایل مردم به سرمایه‌گذاری در بانک بیشتر شده و هروقت که سود سپرده‌های بانکی کاهش می‌یابد علاقه‌ی سرمایه‌گذاران به سرمایه‌گذاری در بانک کمتر می‌شود. البته سرمایه‌گذاری در بانک از طریق سپرده‌های کوتاه‌مدتی و بلندمدتی انجام می‌شود که سود سپرده‌های بلندمدت بیشتر از سپرده‌های کوتاه‌مدتی است. سپرده‌های بانکی دارای نرخ شکست هستند. نرخ شکست باهدف بازدارندگی سپرده‌گذاران برای برداشت سرمایه قبل از سررسید تعیین می‌شود. معمولاً این نرخ به صورتی مشخص می‌شود که جذابیت برداشت سرمایه قبل از سررسید مشخص به حداقل خود برسد.

صندوق‌های درآمد ثابت

صندوق‌های درآمدثابت یکی دیگر از روش‌های سرمایه‌گذاری کم‌ریسک محسوب می‌شود. این صندوق‌ها در سال‌های اخیر بسیار گسترش پیدا کرده‌اند. آمار و ارقام مربوط به این صندوق‌ها نشان می‌دهد که معمولاً سود بالاتری نسبت به سپرده‌های بانکی دارند. اما به این نکته هم باید توجه کنیم که صندوق‌های با درآمد ثابت بخش کوچکی از سرمایه‌ی خود را در بازار سهام سرمایه‌گذاری می‌کنند و ریسک آن­ها نسبت به سپرده­ های بانکی اندکی بیشتر دارند. البته میزان سرمایه‌گذاری آن‌ها در بازار سهام بسیار محدود است و نسبت مشخصی از کل سرمایه را در بر می‌گیرد.

کم‌ریسک‌ترین سرمایه‌گذاری چیست؟

در یک حالت کلی می‌توانیم این­گونه بگوییم که بین گزینه‌های سرمایه‌گذاری کم‌ریسک، هرچه قدر نقدشوندگی یک سرمایه­گذاری بالاتر باشد، ریسک سرمایه‌گذاری در مجموع پایین‌تر می‌آید. در بین صندوق‌های با درآمد ثابت آن‌هایی که دارای ضامن نقدشوندگی امن‌تر خواهند بود. در یک حالت کلی، اگر یک سرمایه­گذاری، از وضعیت نقدشوندگی مطلوبی با کمترین هزینه­ مبادلاتی و همین­طور بازدهی تضمینی همراه باشد و بازدهی این سرمایه­گذاری­ ها از بازدهی سرمایه­ گذاری­هایی نظیر سپرده­ ی بانکی بیشتر باشد، به‌عنوان سرمایه ­گذاری کم‌ریسک مطلوبی تلقی خواهد شد.

استفاده از بیمه عمر یک روش متداول برای سرمایه‌گذاری کم‌ریسک

بسیاری از افراد به‌قصد سرمایه‌گذاری در کوتاه‌مدت از ابزارهای سرمایه‌گذاری کم‌ریسک استفاده می‌کنند. اما برخی از افراد قصد دارند که در یک بازه‌ی زمانی بلندمدت اقدام به سرمایه‌گذاری کم‌ریسک کنند. بیمه­ ها‌ی عمر و سرمایه ­گذاری می­ توانند نیاز چنین افرادی را پوشش دهند. اگر قصد سرمایه‌گذاری کم‌ریسک در بلندمدت را دارید، باید بگوییم که بیمه‌ی عمر ضمن تحقق این هدف می‌تواند درصد سود بالاتری نسبت به سپرده­ی بانکی را برای شما به ارمغان بیاورد. در طرح ­های بیمه­ باران شما می­ توانید ضمن بهره­مندی از بازدهی ­های تضمینی، از سود مشارکت در طول بازه­ی زمانی سرمایه ­گذاری خود بهره ببرید.

پیشنهاد می­ کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در این‌ خصوص، مقالات مرتبط با محصولات بیمه­ باران را در وب‌سایت بیمه­ باران مطالعه کنید.

کاهش ریسک سرمایه‌گذاری از طریق افزایش سطح دانش سرمایه‌گذاری

یکی از اقداماتی که به واسطه‌ی آن می‌توانیم سطح ریسک سرمایه‌گذاری خودمان را کنترل کنیم و آن را کاهش دهیم، افزایش دانش سرمایه‌گذاری است. در واقع هرچه قدر اطلاعات و آگاهی ما نسبت به بازارهای مالی بیشتر باشد، بهتر می‌توانیم موقعیت‌هایی که نسبت ریسک به بازده جذابی دارند را شناسایی کنیم. از طرفی دیگر فردی که از قدرت تحلیل خوبی برخوردار است و در کنار آن مفاهیم مدیریت ریسک را در سرمایه‌گذاری خود به کار می‌برد، احتمالاً می‌تواند همراه با پذیرش میزان مشخصی از ریسک، بازدهی مناسبی کسب کند؛ بنابراین توجه به دانش مالی نقش مؤثری در یک سرمایه‌گذاری کم‌ریسک دارد.

جمع‌بندی پیرامون سرمایه‌گذاری کم‌ریسک

هرچه قدر هم که تورم زیاد باشد و روی کاغذ سرمایه‌گذاری‌های این‌چنینی دور از صرفه به نظر برسد بازهم افراد زیادی هستند که قصد ریسک‌کردن ندارند. پس سرمایه‌گذاری کم‌ریسک جزو آن دسته از سرمایه‌گذاری‌هایی محسوب می‌شود که طرف‌داران خاص خود را دارد. در این مقاله سعی کردیم تا شرحی کلی پیرامون سرمایه‌گذاری کم‌ریسک و موضوعات وابسته به آن مانند ریسک و بازده داشته باشیم. شما می‌توانید با ورود به این صفحه از مزایای طرح ترنم باران و سایر جزئیات مربوط به این سرمایه­ گذاری کم ­ریسک مطلع شوید.

کلیدواژه ها: سرمایه گذاری سرمایه‌گذاری کم ریسک
نظرات خود را در باره این مقاله بنویسید
نظرات شما
نظری برای این مقاله ثبت نشده است